mei
31
2019

Belgische informateurs

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In België heeft koning Filip twee informateurs aangesteld, na de verkiezingen van zondag. Het zijn twee oudgedienden: de Vlaamse sociaal-democraat Johan Vande Lanotte en de Waalse liberaal Didier Reynders.
Een nieuwe federale regering vormen in België is een ingewikkeld proces. Het land heeft te maken met een taalbreuk, dat in beide delen van het land tot de nodige verschillen leidt. Na de verkiezingen voor het federale parlement in België van 2010 volgde de langste formatie ter wereld en duurde 541 dagen. De hele tijd bestuurde de regering-Leterme II het land in lopende zaken; de regering-Di Rupo legde 6 december 2011 de eed af.
Bijzonder was wel dat de Belgische overheid tijdens de formatie de beste nationale economie had, in tijden van de crisis. Dat heeft te maken met het feit dat de overheid geen nieuwe begroting mag opmaken zolang gesproken wordt over een nieuwe coalitie; de uitgaven per maand zijn evenredig aan de totale begroting van het voorgaande jaar.
De nieuwe onderhandelingen vormen weer mooie televisie. Hopelijk een betere serie beelden dan de Brexit, een kroniek van een land in ontbinding.

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.