aug
02
2016

Berlijnse notities: Stukken Berlijnse Muur op vuilnisbelt

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

BERLIJN – Waar is de Berlijnse Muur na de val in 1989 gebleven? Bekend is dat een deel van de 155 kilometer lange scheidingswand is blijven staan, als gedenkteken. Andere delen zijn meegenomen, vernietigd of hergebruikt. Maar een aanzienlijk deel, ontdekte een verslaggever van de Duitse omroep Deutsche Welle, belandde praktisch ongeschonden op de vuilnisbelt. En staat daar nu nog steeds.

De verslaggever deed de vondst op een stortplaats in de Duitse hoofdstad. Opmerkelijk, want zelfs Muur-kenners wisten er niet van. Het bedrijf Alba, de eigenaar van de stortplaats, was destijds betrokken bij het afbreken van de muur. De betonplaten gingen in hun geheel mee naar de stortplaats. Die worden nu als scheidingswand tussen de verschillende soorten afval gebruikt.

Directeur Küber van de stortplaats kan er ook nog wat aan verdienen. Grote stukken worden verkocht voor soms wel 10.000 euro. “We wilden ze eerst hergebruiken, maar hebben daar gelukkig toch maar van afgezien. Nu wachten we tot ze nog meer waard zijn,” zegt hij tegen Deutsche Welle.

Volgens kenner Gerhard Sälter gaat het om authentieke stukken Berlijnse muur. Echt verrast dat de stukken muur hier opdoken, is hij niet: “Mensen wilden er destijds zo snel mogelijk van af.” Gevraagd of de vuilnisbelt niet een beetje een oneerbiedige plek is voor hét symbool van de Koude Oorlog, antwoordt hij: “Nee. Voor de meeste Duitsers was dit, ook voor 1989, al de plek waar de muur thuishoorde, in het vuilnis.”

.

Bron: NOS.nl

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.