feb
19
2018

Bibliobesitas #14: Americana

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Americana is volgens Wikipedia ‘een verzamelnaam voor een muziekstijl waar een grote verscheidenheid aan artiesten bij in valt te delen. Een brede stijl, dus. Met als grondleggers The Band, Gram Parsons en Townes Van Zandt; en als huidige vertolkers somt de online encyclopedie onder andere Steve Earle, Ryan Adams, Mary Chapin Carpenter, John Hiatt, Wilco, Robert Plant (Amerika), Danny Vera, Douwe Bob, Tim Knol en Ilse DeLange (Nederland) op.
Maar behalve een muzieksoort is Americana ook de titel van een boek van wijlen Joost Zwagerman. Of nou ja, boek? Het is een heuse cassette, met twee bundels met artikelen over Amerika. “All things American,” daar raakte de Zwaag door betoverd toen hij vijftien jaar was. “The American Dream wolkte uit tot in mijn nieuwbouwwijk in Alkmaar, en mijn geboortestad zelf vormde ik in mijn verbeelding om tot een dependance van het even opgepoetste als tragische suburbia uit de VS.”
Aldus de overleden schrijver en kunstcriticus.
Americana is Zwagermans bibliofiele dubbelaar, zijn Omzwervingen in de Amerikaanse cultuur. Mooi om daar in te bladeren, om via de artikelen van Johannes Jacobus Willebrordus Zwagerman het land van de onbegrensde mogelijkheden te ontdekken. Aan wiens hand kan dat beter dan aan die van de oud-presentator van Zomergasten (2003 en 2004)?
Oh ja, genoeg andere schrijvers, die je in je verbeelding naar de Verenigde Staten leiden. Daarvoor hoef je niet per se John Steinbeck of Bob Dylan te heten. Ook Geert Mak neemt je mee naar het inmense land.
Maar wat doet dat er toe? Vanwege de muziek van afgelopen weekeinde, wil ik met Zwagerman de grote plas oversteken. De muziekstijl van CCC Inc. is hetzelfde als Zwagerman’s boek. Het is mijn ziekte bibliobesitas, die me al associërend laat vliegen naar Amerika.
En dat gewoon in mijn luie leesstoel. Terwijl de mannen uit de commune in Neerkant hun gezang laten horen. En Joost Zwagerman mij door het land laat reizen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.