mrt
04
2018

Bibliobesitas #16

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Anna. Dat is de titel en de hoofdpersoon van de debuutroman van Marcus Aurelius Heeresma. Het boek verscheen in augustus 1977, mijn gelezen uitgave is van februari ’78. In het boek gaat het over het huwelijk tussen Anna en Henk Verburg. Die laatste wordt in het boek consequent als ‘de heer Verburg’ genoemd, zoals hij sinds jaar en dag wordt geïntroduceerd als accordeonist op feesten en partijen.
Dit boek is één van de boeken van de familie Heeresma, die ik in de kast heb staan. Deze schrijversfamilie ontdekte ik via de cd De Overkant van Ernst Jansz. Eén van de nummers op Jansz’ debuut-album is Een Dagje aan het Strand, genoemd naar Een dagje naar het strand van schrijver Heere Heeresma, broer van Marcus Aurelius.
Het boek van Heere is twee keer verfilmd, in 1969 door Simon Hesera met het scenario van Roman Polanski en in 1984 door Theo van Gogh, waarvoor Heere ook het scenario schreef. Ik las het boek toen ik in 2013 een stage liep bij FrieslandPost.
Een andere broer is Faber Heeresma, die onder meer Bonbons voor Belinda schreef. Een roman met Francis Pax, een James Bond-figuur, in de hoofdrol. Ik ken de naam ‘Faber’ alleen als achternaam.
Marcus Aurelius Heeresma. Dezelfde naam als de Romeinse keizer Marcus Aurelius Antoninus Augustus. Marcus Aurelius was de laatste van de Vijf Goede Keizers, de periode tussen 96 en 180 waarin, bij gebrek aan eigen nakomelingen, vijf keizers achter elkaar een of twee zoons als opvolgers adopteerden.
Kijk, dat zijn de leuke feiten die het lezen zo aantrekkelijk maken.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.