mei
08
2018

Bibliobesitas #18

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Ik zat een paar dagen in mijn hoofd met een titel van een gedicht – abusievelijk. Want ik dacht dat het gedicht Gentlemen’s Agreement van Bart Chabot de titel was van het stukje poëzie wat in mijn hoofd had plaatsgenomen. Maar dat was niet waar. De titel en het gedicht van dienst waren niet hetzelfde.
Het gedicht waar ik aan dacht gaat over een ontmoeting tussen een tuinman en de dood. In dit gedicht, dat van Pieter Nicolaas van Eyck bleek te zijn, gaat het over de verrassing. De dood kwam namelijk zijn slachtoffer tegen in Nederland, al snoeiend. De tuinman vlucht naar Ispahaan om aan die dood te ontkomen.
De baas van de tuinman komt ’s middags die dood tegen in het cederpark. Ze komen aan de praat en de heer des huizes vraagt hem waarom de dood de tuinman liet schrikken. Nou, schrikken was het niet, antwoordt de dood. Eerder een verrassing.

“Ik was verrast,
Toen ‘k ’s morgens hier nog stil aan ’t werk zag staan,
Die ‘k ’s avonds halen moest in Ispahaan.”

Het gedicht Gentlemen’s Agreement van Chabot gaat ook over de ontmoeting met de dood. De ik-persoon en de dood hebben beiden een lijstje af te werken.

Maar wíj kwamen niet op
elkaars boodschappenlijstje voor:
voor mij een grotere opluchting
dan voor hem

Beide gedichten staan in een bloemlezing van Arie Boomsma, televisiepersoonlijkheid en domineeszoon. “Chabot” staat in Met dat hoofd gebeurt nog eens wat uit 2011), het gedicht van Van Eyck staat in Ik weet niet welke weg je neemt van drie jaar later.
Ik heb beide gedichten door elkaar gehaald. Maar dat is niet erg. Want daardoor heb ik weer es gestruind in deze bloemlezingen. Mooie zinnen gelezen.
Uiteindelijk is dat toch de waarde van het boek in je kast.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.