sep
09
2017

Bibliobesitas #2

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Op het NS-station in Leeuwarden zit een Bruna boekhandel. Bij de verbouwing van het station, is deze winkel niet weggesaneerd. In tegenstelling tot de drogisterij Etos. De muziekwinkel Free Record Shop was al eerder uit het stationsgebouw vertrokken. De Bruna is geen groothandel, maar wel een prima plek om wachttijden door te brengen.
Een enkele keer heeft deze Bruna een opruiming. Sommige boeken worden voor minder dan geen geld aangeboden aan het winkelend publiek. Sterker nog, soms krijg je bijna geld mee om een boek mee te nemen. Zo lag daar de afgelopen week het boekje Op weg naar het schavot van Kees Fens te koop. Het boekje zelf had al een prijssticker van € 1,00 op de kaft, maar een tweede sticker gaf aan dat je ook nog eens 75 % korting kreeg.
Voor een kwartje nam ik het Boekenweekessay 2007 mee naar huis.
Thema van de Boekenweek van tien jaar geleden was Lof der zotheid – Scherts, satire en ironie. De titel verwijst naar Johan Fisher, bisschop in Rochester. Hij werd 22 juni 1535 naar het schavot geleid in het Londense Tower Hill wegens landverraad. Die dag ontstond de Engelse humor, schrijft Fens: “Op weg naar het schavot vroeg hij om zijn schoudermanteltje; hij was bang kou te vatten.”
En dan nog een citaat. “De meest Hollandse schrijver uit de Bijbel is Prediker. Om zijn taal en ook om zijn denken. Alles is niets, is zijn filosofie. Zijn boek is niet omvangrijk. Al meteen het begin ervan is volslagen illusieloos (….).
Dat is van een schitterende eentonigheid. Achter de woorden vermoed ik een grimmig lachend gezicht. Van Prediker. Waar is het grote? Nergens. Hij lacht, ook van plezier om zijn eigen wijze pessimisme. Hij huilt ook. Als de grote humorist Willem Elsschot, wiens ogen nat werden bij de passages waarom wij zo moeten lachen. Humor is gedeelde vreugd en smart tegelijk.”
Willem Elsschot, een zoekende ziel. Zo beschreef dominee Nico ter Linden over deze grote humorist, huilen om de lachende passages. “’Het schrijven vervangt het geloof, waaraan het mij totaal ontbreekt,’ heeft de Vlaamse schrijver Willem Elsschot eens gezegd,’” vermeldt de achterflap van het essay van Ter Linden over de schrijver.
Het zou zomaar een Prediker-uitspraak kunnen zijn geweest.
Kijk, dat is een reden waarom ik zo’n fan ben van fysieke boeken. Je komt nog eens een interessant boekje tegen, een boekje dat misschien al gedateerd is, maar waar je wel weer leuke linkjes mee kunt maken. Naar de Bijbel, naar een schrijvende dominee. Dat soort dingen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.