sep
05
2017

Bibliobesitas

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Boudewijn Büch was een boekenliefhebber. Een bibliofiel was hij. Hoewel dat woord eigenlijk de lading niet dekt. Nee, volgens Büchs biografe Eva Rovers leed de schrijver en boekenliefhebber aan bibliobesitas. Een samentrekking van de woorden ‘biblio’ (boeken) en ‘obesitas’ (overgewicht). Büch had overgewicht aan boeken: minstens tienduizend banden stonden tegen zijn muren. Onder meer in zijn columns en bij zijn televisie-optredens bij Barend en Van Dorp, vertelde Büch vol passie over boeken.
Ik wil mezelf niet op hetzelfde voetstuk plaatsen als wijlen Boudewijn Maria Ignatius Büch. Maar in alle bescheidenheid herken ik wel iets van hem in mezelf. Het verzamelen van boeken, opmerkelijke boeken, bijzondere uitgaven, eerste drukken van boeken, dat soort dingen. Het bespreken van boeken gaat verder dan alleen de inhoud van dat boek. Wie het boek liefheeft, kijkt ook naar randzaken.
Liefde voor het fysieke boek, dat is wat Büch in zijn enthousiasme overbracht op zijn publiek. Het is deze bibliofilie wat ik levend wil houden. Ik wil op mijn blog een onregelmatige serie gaan maken over ‘het boek’, volgens de regels van de bibliofilie en het enthousiasme van ‘Boud’. Ik wil dan boeken gaan bespreken, niet zozeer voor de inhoud, maar ook de uitgave, de vormgeving, de achtergrond van de koopkeuze, dat soort zaken.
Gewoon omdat het kan.
En omdat we weer over boeken moeten praten.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.