sep
22
2018

Bibliobesitas #30

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Big Brother ziet niet alles, kopte een essay in een bijlage van dagblad Trouw. Het is een verwijzing naar het boek 1984 van George Orwell. In dit boek, dat in 1948 verscheen, beschrijft Orwell een samenleving waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind.
Big Brother of Grote Broer is de nooit geziene, almachtige leider van het totalitaire bewind in Oceanië waar Winston Smith, de hoofdpersoon van het boek, woont. Hij houdt iedereen in de gaten: Big Brother is watching you. Maar hij houdt dus niet overal een oogje in het zeil.
In mijn kast staat een uitgave van Singel Pockets, de 42e druk uit 1998. Vlak naast een boek van Marc Wildemeersch over Georges Kopp, de man die Belg wilde worden en commandant was van Orwell. Kopp wordt bekend als de Belgische vriend van Orwell in diens autobiografische roman Saluut Aan Catalonië; mogelijk stond Kopp ook model voor het personage O’Brien in 1984.
Saluut Aan Catalonië, dus. Zowel Kopp als Orwell, wiens echte naam Eric Arthur Blair was, maakte deel uit van het Vreemdelingenlegioen in de Spaanse Burgeroorlog. Kopp meldde dat hij Belg was, maar was een Rus uit Sint-Petersburg.
Grote Broer weet veel, maar ziet niet alles.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.