nov
21
2019

Bibliobesitas #64

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het Brontë Parsonage Museum in het Engelse Haworth heeft maandag op een veiling in Parijs voor 780 duizend euro een bijzonder klein jeugdwerk van de Britse schrijver Charlotte Brontë (1816-1855) weten te bemachtigen. Brontë was 14 jaar toen ze miniatuurtijdschriftjes maakte voor de speelgoedsoldaatjes waar ze met haar broer en zussen mee speelde. In 2011 werd ditzelfde boekje van 35 bij 61 millimeter bij Sotheby’s in Londen geveild, maar toen werd het Engelse museum overboden door het Parijse Musée des Lettres et Manuscrits. Dat museum sloot echter in 2014.
Rinkeldekink van Martine Bijl is winnaar geworden van de NS Publieksprijs 2019. Dat is woensdagavond bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. Haar man, Berend Boudewijn, nam de prijs in ontvangst. Bijl, schrijfster, actrice en presentatrice, overleed in mei van dit jaar. In haar boek beschrijft ze de gevolgen van de hersenbloeding die haar vier jaar geleden trof. In totaal werden 111.000 stemmen uitgebracht (vorig jaar ruim 97.000). Rinkeldekink kreeg een derde van de stemmen.
Bibliotheken zetten steeds meer middelen in dan alleen het uitlenen van boeken om hun maatschappelijke taak te vervullen. Dat zorgt ervoor dat ze meer mensen trekken, ondanks het dalende ledental. Vorig jaar bezochten 62,6 miljoen mensen een openbare bibliotheek. Dat is 5 procent meer dan in 2017. Dat blijkt uit de gegevens die de Koninklijke Bibliotheek (KB) verzamelt. Bibliotheken hebben wettelijk de taak bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van de maatschappelijke kansen van hun publiek. Vroeger deden ze dat vooral door het beschikbaar stellen van informatie. In een artikel van het Nederlands Dagblad wordt dbieb in Leeuwarden opgevoerd.
Het zijn goede dagen voor boekenliefhebbers.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.