apr
27
2020

Bibliobesitas #74

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Koning Willem-Alexander viert zijn 53e verjaardag. Thuis. Want door de corona-maatregelen mogen we niet in grote groepen naar buiten. Zeker niet als die groepen bestaan uit andere mensen dan de mensen uit ons eigen huishouden.
Dat weerhoudt de bevolking er niet van om alsnog het Wilhelmus te zingen. Voor nieuwssite Nu.nl aanleiding om een onderhoudend artikel te schrijven over het volkslied. Over inhoud. Geschiedenis. Het schrijven van volksliederen.
De site haalt Els Stronks aan, hoogleraar vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Volgens haar onderzoek uit 2016 kwam Petrus Datheen als de schrijver naar voren, terwijl historici daarvoor meer van Filips van Marnix van Sint-Aldegonde uitgingen.
Een van die historici die van Sint-Aldegonde uitgaan, is Ad den Besten. De dichter van onder meer het Liedboek voor de Kerken. Hij promoveerde in 1983 over achtergrond en auteurschap van het Wilhelmus.
Tien jaar later kwam Willem Wilmink met een boek over het Wilhelmus, dat bij Van Goor is verschenen. Op A4-formaat en in heldere taal verduidelijkt Wilmink ons nationale hymne. Ondersteund met illustraties van Lidia Postma.
Maar over beide boeken schrijft Dominic Schep dan weer niets.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.