nov
23
2016

Bibliobesitas

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Veertien jaar geleden is het. Die 23e november 2002 werd Boudewijn Büch dood aangetroffen in zijn bed, overleden aan een hartstilstand. Boudewijn Maria Ignatius Büch, zoals in zijn paspoort stond, is 54 jaar geworden. Ter gelegenheid van deze veertiende sterfdag van Büch, verscheen vorige week de biografie Boud van Eva Rovers.
Büch, goede achternaam voor een schrijver. Een nog betere naam voor de boekenverzamelaar en bibliofiel die Büch was. In haar biografie over de fantast, geeft Rovers aan Büch de ‘ziekte’ bibliobesitas. Een samentrekking van de woorden ‘biblio’ (boeken) en ‘obesitas’ (overgewicht). Büch had overgewicht aan boeken: minstens tienduizend banden stonden tegen zijn muren.
Toen ik vorig jaar een presentatie over mezelf moest houden, heb ik naar Büch verwezen. De liefde voor het fysieke boek deel ik met de Hagenees. Ik struin antiquariaten af, tweedehands-boekhandels, de boekenafdeling bij een kringloopwinkel, op zoek naar een editie van een boek. Een eerste druk, een vergeten boek, een bijzondere uitgave, dat soort dingen. Ik lijd ook aan bibliobesitas.
Boudewijn Büch is al veertien jaar niet meer onder ons. Veertien jaar alweer. Gelukkig hebben we de boeken nog.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.