dec
08
2015

Bibliofiel

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Maandagavond kwamen we als kerkenraadsleden bijeen. We openden de avond gezamenlijk, waarna we in de wijkteams uiteen zouden gaan. De dominee ging ons voor in gebed en in Bijbellezen. Hij had geen Bijbel bij zich; ik wel en leende mijn Bijbel met alle liefde uit aan de predikant. Een Herziene Statenvertaling, de HSV, die vorige week haar vijfde verjaardag vierde.
De voorganger vertrouwde op mijn bibliofiele aard. Want inderdaad, ik houd van mooie boekenuitgaven. Van de Bijbel zelf heb ik een flink aantal verschillende versies in de boekenkast staan. De uitgaven variëren van de Rembrandt Bijbel en de Statenvertaling tot aan de Bijbel in Gewone Taal, de Naardense Bijbel en de eerste twee delen van Het Verhaal Gaat… van Nico ter Linden. Met alle varianten die daar tussen vallen.
Maar daarnaast vind ik het leuk om een zo vroeg mogelijke druk van een boek te krijgen. Zo kocht ik een aantal jaar geleden de vijfde (paperback-)druk van I.M. van Conny Palmen; bij de plaatselijke kringloop kocht ik voor een euro de eerste (hardcover-)druk. Van Multatuli’s Max Havelaar heb ik drie verschillende drukken staan; de biografie over Multatuli door Dik van der Meulen (Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker) heb ik in zowel de oorspronkelijke eerste druk als in de uitgave nadat dit boek in 2003 de Libris Literatuur Prijs won.
Van Tarantula, het eerste boek van de hand van Bob Dylan, heb ik zowel de Amerikaanse versie als de Nederlandse vertaling. Wat overigens ook geldt voor deel 1 van zijn autobiografie Chronicles. Verschillende biografieën staan eveneens in mijn kast, in verschillende edities die eens per zoveel jaar zijn geüpdatet.
Om maar eens een greep te noemen.
En waarom? Omdat het erg leuk is om een boek uit de kast te pakken, de rug van het boek in de palm van je hand te voelen. Om regelmatig iets na te kijken, een citaat op te sporen en om de betreffende auteur zo smal mogelijk te lezen (in de meest ‘oude’ druk). En natuurlijk om met mijn boeken te pronken. De boekenkast vertelt immers iets over de eigenaar.
Bibliofiel. Leefde Boudewijn Büch nog maar, die gepassioneerd kon vertellen over zijn nieuwste of meest geliefde boeken. Zou hij een waardige opvolger hebben gekregen? Zo niet, houd ik me van harte aanbevolen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.