dec
21
2020

Big Bill Broonzy

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vlak voordat de lockdown werd aangekondigd, was ik even in de winkel van Wobbe. Om meer dan één reden was dat bijzonder. Natuurlijk omdat de platenwinkel een paar dagen later weer dicht moest – muziek is niet essentieel om te verkopen.
Maar het is ook bijzonder omdat de winkel van Wobbe afgelopen voorjaar forse schade heeft opgelopen. Door kortsluiting ontstond brand in het Discus-pand aan de Voorstreek in Leeuwarden. Het vuur verwoestte de winkel, de drie woningen boven de zaak raakten onbewoonbaar. Wobbe van Seijen raakte zijn winkel en platencollectie kwijt, de zes bewoners hun appartement.
Maar hoera!, de winkel was weer eventjes open. Wobbe vertelde me een opmerkelijk verhaal. Hij kreeg bezoek van Timothy van Isveldt. Het zij Wobbe niets, ook Tim’s vader Micheal niet. Maar Timothy vertelde dat hij een kleinzoon en Micheal de zoon is van Big Bill Broonzy, een Amerikaanse blueszanger. Big Bill, geboren onder de naam Lee Conley Bradley, was begin jaren vijftig in Amsterdam. Daar ontmoette hij het Nederlandse meisje Pim van Isveldt, met wie hij een verhouding begon.
Uit die relatie werd dus Micheal van Isveldt geboren, de vader van Timothy.
Big Bill heeft een Nederlandse Wikipedia-pagina. Die vertelt overigens niks over de Amsterdamse jaren. De Engelstalige Wikipedia verhaalt wél van de verkering tussen de donkere Amerikaan en een Hollands meisje. Maar deze blueszanger zou ik niet hebben ontdekt, als zijn kleinzoon niet in Leeuwarden was geweest – op zoek naar een elpee van opa Bill.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.