jan
12
2018

Bijbelse namen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Uit de jaarlijkse namenlijst van de Sociale Verzekeringsbank blijkt dat veel Bijbelse namen aan pasgeboren kinderen worden gegeven.Naast Noah en Levi staan bijvoorbeeld ook Bram (van Abraham) en Daan (naar Daniël) in de lijst. Bij de meisjes vallen vooral namen uit het Oude Testament op, zoals Sara en Eva.
De uitkeerder van de kinderbijslag noteert alleen de feitjes. Waarom deze namen het zo goed doen, daarover doet de organisatie geen uitspraken. Deels vanwege privacyoverwegingen. Maar ook omdat het een instantie is dat alleen maar registreert. Dat is hun goed recht, het is zelfs hun taak om alleen te noteren.
Maar het is toch interessant om te weten waar die waardering voor Bijbelse namen vandaan komt. Want we zien een omgekeerde kerkelijke beweging. Een directe link tussen het kerkbezoek en de christelijke vernoemingen zal het niet zijn. Sowieso is het de vraag of tegenwoordig nog mensen worden vernoemd, maar dat is meer iets voor het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Misschien weten de ouders niet eens of hun kind een Bijbelse naam heeft. Dat zou me niets verbazen, dat het enkel een “leuke naam” is die ze ergens hebben opgevangen. Veel van wat we via het christendom hebben gekregen in onze cultuur, daarvan is weinig meer over. Vraag de willekeurige passant over Bijbelse of christelijke feitjes en ze staan met de mond vol tanden. Wat trouwens ook geldt voor veel vrijzinnige kerken.
Ik baseer die laatste conclusie op de cursus Theologische Vorming, die in tussen 2012 en 2015 volgde in Leeuwarden. Een oecumenische opleiding, waarbij vrijwel alle mede-cursisten lid waren van een PKN-gemeente. Een vergrijzende gemeente, waar het verhaal van de Bijbel een mooi literair sprookje is. Wel waar, maar niet echt gebeurd. En waar Naam & Feit een achterhaald principe is.
Enfin.
De Bijbelse namen maken een comeback. Ze zijn in ieder geval het afgelopen jaar in trek geweest. Dat stemt me dan wel weer hoopvol. Je moet immers nog ergens hoop vandaan halen.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.