okt
03
2022

Blesdijke

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Precies 80 jaar geleden werd werkkamp It Petgat bij Blesdijke ontruimd en werden de Joodse dwangarbeiders op transport naar het oosten gezet. Het bosje waar het kamp lag, wordt een blijvende herinneringsplek.
“Ik sta hier in Blesdijke,” zegt opperrabbijn Binyomin Jacobs. “Mijn moeder, die afkomstig was uit Steenwijk, zat ondergedoken in Blesdijke. Bij de familie De Vries op hun kippenboerderij. Die paar Joden die de oorlog hebben overleefd, hebben hun leven te danken aan dit soort medemensen. Niet-Joden die met gevaar voor eigen leven bereid waren risico’s te lopen.”
Jacobs spreekt zo’n tachtig mensen toe die zondagmiddag samenkomen in een klein plukje bos, midden in de weilanden bij Blesdijke. Op de plek waar in de Tweede Wereldoorlog de mens juist zijn grimmige kant heeft laten zien.
Hier heeft in 1942 het Joodse werkkamp It Petgat gestaan en de ontruiming van 2 oktober 1942 wordt sinds 2020 jaarlijks herdacht. Voor de gelegenheid zijn er klapstoeltjes en een open tent neergezet. Resten van betonnen fundamenten tussen de bomen herinneren eraan dat hier ooit een werkkamp heeft gestaan.

Lees verder in de Leeuwarder Courant.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.