nov
11
2016

Bob Dylan – The 1966 Live Recordings

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Sint Maarten is de fans van Bob Dylan gunstig gezind. Vandaag verscheen de box The 1966 Live Recordings, met daarin 22 optredens tijdens de wereldtournee uit dat jaar. Verdeeld over 36 schijfjes, verpakt in kartonnen hoesjes, verstopt in een mooi doosje. Het is de tournee dat Dylan zich liet begeleiden door een elektrische band. The Hawks werd gevormd door vier Canadezen en een Amerikaanse boerenzoon uit Arkansas, die door Dylan waren losgeweekt van hun frontman Ronnie Hawkins.
Die 1966-tournee was een belangrijke tournee. De importantie heeft alles met die overstap van akoestische naar elektrische muziek te maken. Tijdens het concert in de Free Trade Hall in Manchester werd Dylan voor ‘Judas!’ uitgemaakt – vanwege het feit dat hij elektrische muziek was gaan maken. Dat ‘Judas!’-concert werd een geliefd concert onder de bootleg-verzamelaars; abusievelijk werd dit optreden uitgebracht als The Royal Albert Hall-concert.
Ook toen platenmaatschappij Columbia Records dit optreden officieel uitbracht in The Bootleg Series, bleef de foutieve ondertitel in stand. Ondanks dat men al lang en breed wist dat dit beruchte concert niet in Londen, maar in Manchester plaats vond. Dit optreden van 17 mei 1966 is onder de juiste plaatsnaam opgenomen in deze concert-box.
Het boe-geroep van de concertbezoekers stak drummer Levon Helm zo erg, dat hij voorafgaand aan deze Engelse tournee de brui eraan gaf. Hij vertrok naar Arkansas en de drumplek werd ingevuld door Mickey Jones. Hij maakte tijdens deze expeditie een home-video, een video-reisverslag. Zo was Jones dus ook getuige dat Dylan die 17e mei ’66 in Manchester als verrader werd weggezet.
Niet veel later kreeg Bob Dylan zijn mysterieuze motorongeluk. Wat we van dat ongeluk weten, is dat Dylan inderdaad op 29 juli van dat jaar onderuit is gegaan. Maar meer dan wat schaafwonden heeft de zanger mogelijk niet gehad. Desalniettemin blies hij dit ongeluk zodanig op, dat alle overige optredens van dat jaar werden afgezegd.
Drie studioalbums (waaronder een dubbelaar) en intensieve wereldtournees, waarbij Dylan werd uitgejouwd, waren teveel voor de jonge muzikant. Voor maar liefst acht jaar trok hij zich terug en werd hij een brave huisvader.
In 2012 kwam Dylan in een interview met Rolling Stone terug op deze tournee en het ‘verraad’. Hij gaf dit interview ter promotie van Tempest, dat in hetzelfde jaar verscheen. In dit interview gaat Dylan in op het plagiaat, waarvan hij regelmatig wordt beticht. Zo zou hij voor het album “Love and theft” rijkelijk en zonder bronvermelding hebben geciteerd uit Confessions of a Yakuza van de Japanse schrijver Junichi Saga. Dylan verdedigt zich door te melden dat deze vorm van inspiratie heel gebruikelijk is in de folk-wereld, een onderdeel van de traditie.
Voor wie hem beschuldigt van plagiaat, heeft de Nobelprijs voor de Literatuur-winnaar geen goed woord over. “These are the same people that tried to pin the name Judas on me. Judas, the most hated name in human history! If you think you’ve been called a bad name, try to work your way out from under that. Yeah, and for what? For playing an electric guitar? As if that is in some kind of way equitable to betraying our Lord and delivering him up to be crucified. All those evil motherfuckers can rot in hell.”
Tussen genade en oordeel ligt een heel dun lijntje, aldus Bob Dylan.
Enfin.
Vandaag is de live-box verschenen. We gaan een halve eeuw terug in de tijd en volgen Dylan & The Hawks op hun wereldtournee. We horen het publiek reageren op de ‘nieuwe’ Dylan – voor zover er sprake is van een oude en een nieuwe variant.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.