okt
13
2016

Bob Dylan ‘wint’ Nobelprijs Literatuur

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

LEEUWARDEN Bob Dylan heeft de Nobelprijs voor de Literatuur toegekend gekregen. De jury zegt dat Dylan nieuwe poëtische uitingen heeft gecreëerd in de rijke Amerikaanse muziekgeschiedenis. Dylan heeft volgens de jury de status van een icoon, en zijn invloed op de hedendaagse muziek is immens.
Het Nobelcomité vergelijkt hem met de oude Grieken, die net als hij poëzie in de vorm van liederen maakten. “Dylan maakt poëzie voor het oor, maar het is ook heel goed zijn werk te lezen.”
Opmerkelijk is dat Dylan dit jaar niet bij de kanshebbers werd genoemd. Het is de eerste keer dat het Nobelcomité in Stockholm een singer-songwriter met de Literatuurprijs eert. Velen zullen de prijs voor Dylan als een erkenning zien, maar de vraag is of ze er nog op gerekend hadden. In het jaar dat Dylan bij de favorieten ontbrak, gunde de jury hem de prijs.
Als kanshebbers voor de prijs werden dit jaar de Japanner Haruki Murakami, de Amerikaan Philip Roth, de Syrische dichter Adonis en de Keniaan Ngugi Wa Thiong’o genoemd. De naam van Murakami viel het vaakst bij de Engelse wedkantoren, die vorig jaar de winnaar goed hadden voorspeld: de Wit-Russische Svetlana Aleksijevitsj.

Bron: NOS.nl

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.