okt
11
2016

Boek: Bruce Springsteen – Born To Run

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Bruce Springsteen heeft zich er ook maar aan gewaagd: een autobiografie. Born To Run heet het resultaat, verwijzend naar zijn doorbraak-album uit 1975. Dit zelfgeschreven levensverhaal is openhartig en eerlijk, maar bewijst ook dat Springsteen een goede liedjessmid is. Een goede, degelijke songwriter als Springsteen is overigens niet per definitie een gedegen boekenauteur.
Openhartig is The Boss over zijn relatie met zijn vader, die deplorabel was. Ook zijn eigen depressieve aanleg komt ruimschoots aan bod. En het Iers-Italiaanse bloed loopt als een rode lijn door Born To Run. Een verwijzing naar de Nederlandse voorouders van Springsteen (betovergrootvader Joosten Springsteen is de naamgever van deze familie) komt slechts eenmaal zijdelings voorbij: opa Springsteen wordt The Dutchman genoemd, vanwege de familielijn.
Een interessant boek, Born To Run. Maar een literator als Bob Dylan, die met Chronicles, Vol. 1 zich bewees als chroniqueur pur sang, is Springsteen niet. Het is soms een mooi schoolwerkstuk, waarbij het gaat over ‘En toen, en toen’. Laat The Boss maar zegevieren met schitterende songs.

N.a.v.: Bruce Springsteen – Born To Run, Uitgeverij Spectrum Houten, eerste druk 2016

9200000058738377

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.