Boek en 2cd: Ernst Jansz – De Neerkant
Vanavond presenteert Ernst Jansz zijn nieuwste boek met bijbehorende soundtrack: De Neerkant. Plaats van handeling is het Beauforthuis in Austerlitz, een locatie waar Jansz vaker komt, zowel met zijn vrienden van CCC Inc. als solo-artiest. Het boek De Neerkant heeft als ondertitel ‘De Kronieken 1970 – 1980’ meegekregen.
De Neerkant gaat verder waar Jansz’ vorige memoires, Molenbeekstraat uit 2006, ophielden. Tussen deze twee boeken in, verscheen Dromen Van Johanna, twaalf songs van Bob Dylan vertaald in het Nederlands, aangevuld met een “verantwoording”. De Neerkant beschrijft het decennium, waarin Jansz zich vestigde in het Brabantse dorp Neerkant.
De situering in Neerkant was een commune, gevormd door de leden van de folkband CCC Inc. en hun partners. Die commune en band hielden in 1974 op te bestaan, maar Jansz bleef in de Boerderij achter. Het boek bestaat uit kronieken, die de ontwikkeling in Noord-Brabant beschrijven. De hoofdstukken worden afgewisseld met evenzoveel hoofdstukken uit ‘De Witte Kamer’.
De Witte Kamer is een onvoltooide roman van Jansz uit 1986, dat als opvolger diende van De Overkant. Het is een toekomstroman dat in 2024 afspeelt, als hoofdpersoon Estimo Jara terugkijkt op zijn rijke leven. Die roman is er nooit van gekomen. Hoewel? – juist door de hoofdstukken op te nemen in De Neerkant, is De Witte Kamer dus tóch gepubliceerd. De Witte Kamer is een directe verwijzing naar de roman Narziss en Goldmund van Hermann Hesse.
Behalve de muzikale analen, beschrijft Jansz ook zijn eigen Indische familiegeschiedenis. En die geschiedenis gaat terug tot betovergrootvader Pieter Jansz, die in de negentiende eeuw naar Indië vertrok als doopsgezinde missionaris. Dan is er natuurlijk ook het oorlogsverleden van Rudi Jansz, de vader van Ernst. Ook dit komt aan bod, hoewel minder uitgebreid dan bijvoorbeeld in De Overkant en Molenbeekstraat.
Zoals alle boeken van Jansz, gaat ook De Neerkant gepaard met een soundtrack. In dit geval een dubbelaar. Het gelijknamige schijfje is een muzikale verwerking van het boek en bezingt de invloeden van De Neerkant. Zoals De Jonge Ernst Jansz, een vertaling van het CCC-nummer Dead End Trail. Of Op De Boerderij, Dan Huilt Mijn Hart en Meester Van Het Geld: nummers over het leven in Neerkant. Verder is er het mooie De Never Ending Tour, gebaseerd op het sprookje dat Jansz verzon voor Dromen Van Johanna, over Dylan die zijn ziel verkoopt aan zowel de duivel als God. Wel jammer trouwens, dat de CCC’ers niet te horen zijn op deze cd. Enkel Jaap van Beusekom levert een gastbijdrage met zijn 5-snarige banjo.
De andere schijf bestaat uit vroege demo’s van Doe Maar, de band waarmee het boek De Neerkant eindigt, en waar Jansz zoveel successen mee beleefde. De typische reggae-sound is duidelijk hoorbaar.
Voor de familiekronieken: zoon Joch ontwierp de hoes van het boek en de cd, dochter Luna schreef en zingt mee op Dan Huilt Mijn Hart.
N.a.v.: Ernst Jansz – De Neerkant [Kronieken 1970-1980. Boek en 2CD], uitgeverij InDeKnipscheer Haarlem, eerste druk 2017
Tags // Austerlitz, Beauforthuis, Beauforthuis Austerlitz, Bob Dylan, CCC, CCC Inc, CCC Inc. - Dead End Trail, Dan Huilt Mijn Hart, De Jonge Ernst Jansz, De Neerkant, De Never Ending Tour, Dead End Trail, Dromen Van Johanna, Dylan, Ernst Jansz, Ernst Jansz - Dan Huilt Mijn Hart, Ernst Jansz - De Jonge Ernst Jansz, Ernst Jansz - De Neerkant, Ernst Jansz - De Never Ending Tour, Ernst Jansz - Dromen van Johanna, Ernst Jansz - Meester Van Het Geld, Ernst Jansz - Op De Boerderij, Jaap van Beusekom, Joch Jansz, Luna Jansz, Meester Van Het Geld, Neerkant, Op De Boerderij, Pieter Jansz
Trackback from your site.