mei
09
2016

Boek: Henk Blanken – Pistoolvinger

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het duurde even voor ik de gast in tv-programma De Wandeling herkende. De presentator van dienst, Sander de Kramer, kende ik wel. Maar de man met wie hij op liep, was dat inderdaad Henk Blanken, journalist van Dagblad van het Noorden? Ik heb een stage gelopen bij dit noordelijke nieuwsblad, en zag regelmatig de toenmalige adjunct-hoofdredacteur over de redactie lopen. En nu zag ik hem op de televisie. Heel anders dan ik mij herinner.
Ik herinnerde Blanken als een kwieke man, tikkeltje arrogante uitstraling. Op en top journalist. Altijd gekleed met een colbertje, ongeacht de overige kleding. Maar bij De Wandeling was Blanken niet meer de daadkrachtige schrijver als toen – de winter van 2009/’10. Nu was Blanken een zieke man – hij lijdt sinds een aantal jaar aan Parkinson, schreef daar het boek Pistoolvinger over en vertelde daarover bij De Kramer.
Een indrukwekkend boek, Pistoolvinger. Blanken vertelt daarin over de aftakeling. Of, zoals de ondertitel luidt van het boek: ‘Parkinson en de schoonheid van het verval’. Blanken blijft een verhalende schrijver. Hij kan oud worden met deze progressieve ziekte, maar het verval heeft al wel ingezet: Blanken is niet meer in dienst van een krant, maar schrijft hooguit een handvol woorden op zijn eigen weblog.
Bijzonder hoe Blanken het begin van zijn aftakeling (mag je dat zo zeggen?) beschrijft. Misschien is dat wel het lot van een schrijver met een afbrekende ziekte in zijn lichaam: dat zolang hij nog kan schrijven, hij moét schrijven over de afbraak.

N.a.v.: Henk Blanken – Pistoolvinger, Uitgeverij Atlas Contact, derde druk 2016

Tags // , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.