apr
03
2016

Boek: Jaap Scholten – Morgenster

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In 2000 verscheen de derde roman van Jaap Scholten, Morgenster. In hetzelfde jaar kwam dit boek op de Longlist van de AKO Literatuurprijs te staan, maar zonder ‘winst’. Terecht dat dit boek niet de AKO Literatuurprijs heeft gewonnen? Dat laat ik in het midden, we mogen van een gedegen jury verwachten dat ze een afgewogen keuze hebben gemaakt (in dat jaar ging de Literatuurprijs naar Fantoompijn van Arnon Grunberg).
Morgenster vertelt het verhaal van twee jongens, die kort na hun geboorte met elkaar zijn verwisseld. Het gaat hierbij vooral om de ontwikkeling van Octave Dupont, een jongen met een wat donkere huidskleur. Zijn ‘tegenspeler’ Finn Jacobs is een blanke jongen, die opgroeit in een Moluks. Daar waar Finn al van jongsaf aan wist dat hij opgroeide in een “verkeerd” gezin, was dat bij de familie Dupont een taboe.
Hun verwisseling gebeurde de dag, dat de Molukse treinkaping bij de Punt werd beëindigd. Door verkeerde communicatie bij het Academisch Ziekenhuis, was er een overschot aan verplegend personeel. En in al die hectiek werden Finn en Octave niet aan hun biologische moeder teruggegeven, nadat de pasgeboren baby’s waren gewassen.
Zo’n baby-verwisseling kan leiden tot een ingewikkelde zoektocht, wat bij Octave Dupont gebeurd is. Hij zoekt zijn echte identiteit, terwijl Finn zich neerlegt bij zijn ‘lot’. Dagblad Trouw noemde het boek met ‘Flinterdunne waarheden‘.
Is deze kwalificatie terecht? Misschien wel, maar dat is aan de lezer zelf om te beoordelen.

N.a.v.: Jaap Scholten – Morgenster, Rainbow Pocketboek 616

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.