jan
18
2015

Boek: John Schoorl – Iedereen stapt wel eens af

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits, Modern Times

John Schoorl - Iedereen stapt wel eens af

Overal waar de naam ‘Martin Bril’ op staat, kun je blind kopen.
Dat gezegd hebbende, las ik het boek ‘Iedereen stapt wel eens af’ van John Schoorl. Ik kende de Volkskrant-journalist niet, maar op de achterkant van het boek prijst Bril zijn collega aan. “Hij schrijft als rock-‘n’-roll.”, aldus de wijlen columnist. Of Bril het inderdaad over Schoorl heeft, wordt niet duidelijk uit het citaat, maar neem ik gemakshalve wel aan.
Enfin.
Ik begrijp het wel dat Bril lovend is over Schoorl. Ze hebben namelijk beiden dezelfde manier van schrijven. Beiden oog voor de details, zoekend naar het cirkelverhaal, de kleine dingen groots en de grote dingen klein. Het verschil tussen Bril en Schoorl is dat de eerstgenoemde schreef over het alledaagse leven in zijn columns, en Schoorl journalistieke verhalen schrijft.
Zoals over Arie “Afstap” van Wetten, de man die de Tour de France heeft gereden, maar in het dorp bekend staat vanwege het feit dat hij ooit afstapte. Of de ‘onvoltooide dichter’ Jeroen. Maar met hetzelfde gemak schrijft Schoorl over Ad Bos, die de bouwfraude aan het licht bracht. Of outlaw van beroep Kris Kristofferson.
Het boek ‘Iedereen stapt wel eens af’ heb ik met plezier gelezen. Vanwege de Bril-eneske manier van schrijven.

N.a.v.: John Schoorl – Iedereen stapt wel eens af, eerste druk mei 2014, uitgeverij Van Gennep Amsterdam

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 21 januari 2015 at 17:23 |

    […] in 2015 een bloemlezing uitbrengen, gebaseerd op Bob Dylan. Samenstellers zijn Kees ‘t Hart en John Schoorl. Of het er ook daadwerkelijk van komt, is echter de vraag: niets is zeker in de […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.