mei
02
2015

Boek: Martin Bril & Dirk van Weelden – Terugwerkende kracht

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Martin Bril en Dirk van Weelden vormden sinds hun studententijd een schrijversduo. Samen studeerden ze Filosofie aan de RijksUniversiteit in Groningen, en gezamenlijk debuteerden ze als schrijver in 1987 met het boek Arbeidsvitaminen. Het ABC van Bril & Van Weelden. Twee jaar later volgde het verzoek van hun uitgeverij De Bezige Bij om een bloemlezing uit te brengen, ter gelegenheid van de 45-jarige bevrijding, mei 1990.
1990 werd niet gehaald, maar de bloemlezing werd wel gepubliceerd – een jaar later. Het resultaat is Terugwerkende Kracht – Een leesgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Een boek met eigen werk is dit dus niet, want het is een “documentaire”, zoals de schrijvers zelf zeggen. Terugwerkende Kracht geeft een overzicht hoe na de oorlog werd geschreven óver die oorlog.
Anne Frank wordt geciteerd, de kwesties Weinreb en Aantjes komen uitgebreid aan bod, de nationaliteit van Claus wordt besproken. Feitelijk elk onderwerp dat te maken had met de bezetting tussen ’40-’45 komt aan bod. Dat maakt dit boek interessant, maar soms ook even doorbijten.
Het zou een prima idee zijn van De Bezige Bij om opnieuw een bloemlezing te laten maken, maar dan voor 75 jaar bevrijding. Welke auteurs zouden dan gevraagd worden? – Bril is inmiddels overleden, dus het schrijversduo uit 1991 kan niet opnieuw zijn werk vernieuwen. Welke keuzes zouden deze keer worden gemaakt?
Ik ben benieuwd naar Terugwerkende Kracht 2.0.

N.a.v.: Martin Bril & Dirk van Weelden – Terugwerkende Kracht, een leesgeschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, eerste druk, Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.