feb
21
2016

Boek: Nico ter Linden – En dan nog dit

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, JournalistFrits

Nico ter Linden is een van Neerlands bekendste dominees, mede dankzij zijn werk als informeel hofpredikant voor de Oranjes. Afgelopen week verscheen ‘En dan nog dit’, een verantwoording over zijn geloofsleven. Een dun boekje, makkelijk leesbaar. Geheel in de stijl van de hervormde voorganger.
De vragen op de flaptekst worden niet of minimaal besproken. Over de aanvechtingen en het slijpen van Ter Lindens geloof. Het is eerder een dwarsdoorsnede van zijn religieuze beleving, een weergave die in zijn boekenreeks ‘Het verhaal gaat…’ al helder is geworden. Ter Linden behoort tot de vrijzinnige hoek van de protestantse kerk en ‘En dan nog dit’ is daar een bevestiging van.
De ondertitel van dit boekje is ‘Wandelen met God’. Een opmerkelijke ondertitel, want als er iets is waar deze jongste van de twee dominee-broers Ter Linden niet in gelooft, is het de aanwezigheid van God. Beide dominees (overigens net als bijvoorbeeld de ‘atheïstische dominee’ Klaas Hendrikse) behoren tot de stroming binnen het protestantisme, die de Bijbel als literatuur ziet en geen historie. God is geen Almachtige Schepper, maar een inspiratiebron tot bevrijding. Wat opvalt is de “ontwikkelde” ondertoon van Ter Linden, waarbij hij aangeeft dat orthodoxe gelovigen achterlopen in hun ontwikkeling.
Enfin. ‘En dan nog dit’ is een makkelijk boekje, interessant om kennis te maken met Nico ter Linden.

N.a.v.: Nico ter Linden – En dan nog dit. Wandelen met God, Uitgeverij Balans, eerste druk 2016

Tags // , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.