jul
05
2014

Boek: Tom Willems – Niemand zingt Dylan

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

cover

Tom Willems is in de Lage Landen misschien wel de grootste kenner van Bob Dylan. Met een prijzenswaardige regelmaat post hij iets op zijn blog. Ook als schrijver timmert Willems aan de weg: “Niemand zingt Dylan” is inmiddels het vijfde boek van de Nederlandse ‘Dylanoloog’.
Dit boek is voor Dylan-fans zonder meer interessant. Hoe zat het ook alweer met die eerste concerten in Nederland? Hoewel Willems ze zelf niet heeft meegemaakt (zijn ‘Dylan-debuut’ was in 1998), beschrijft de auteur de concerten van 1984 alsof hij er zelf bij was. Bijzonder goed is het speurwerk van Willems: tot in de miniemste details weet hij zaken te presenteren, die voor veel mensen volledig zijn voorbijgegaan.
Is het ook een goed boek? Niet voor de gemiddelde Dylan-fan of muziekliefhebber. Daarvoor is de informatie te specifiek gericht op één artiest. En is Willems’ blikveld te beperkt. Zonder Dylan geen moderne popmuziek? Nou, het antwoord ligt wel iets genuanceerder, hoewel de rol van de Amerikaanse dichter wel van groot belang is.
Voor de feitenkennis en diepgravend onderzoek op dit gebied zou Willems wel een lintje mogen krijgen.
“Niemand zingt Dylan” is een verwijzing naar een slogan uit de jaren zestig, die in zijn volledigheid “Niemand zingt Dylan als Dylan” luidde. Daarmee werd de tekstdichter meer gepresenteerd als zanger dan als hofleverancier van liedteksten voor collega’s. Het boek zelf is uitgegeven bij Brave New Books, een kleine uitgeverij waar (beginnende) auteurs kunnen publiceren. Leuk principe, dat ook bij andere kleine uitgeverijen goed werkt. Nadeeltje is wel de correcte schrijfwijze (‘nog’ of ‘noch’) en de interpunctie (een hoofdlettertje vergeten).
Maar ach, dat zijn pietluttigheden als je het afzet tegen de fenomenale inhoud!

N.a.v.: Tom Willems – Niemand zingt Dylan, Uitgeverij BraveNewBooks.nl, 1e druk 2014

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.