feb
22
2014

Boek: Willem de Vink – Getekend

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

9789058290434_130_188-500x500

Getekend is de autobiografie van Willem de Vink. Een titel die de lading dekt: enerzijds gaat het om De Vinks passie voor tekenen, anderzijds verwijst de titel naar zijn jeugd, waarin hij getekend voor het leven ging. Vader De Vink zorgde voor een permanente spanning in het gezin.
In Getekend beschrijft De Vink zijn jeugd. Gedomineerd door zijn vader, die zonder aanwijsbare reden uit zijn slof kon schieten, waarna voor dagen de spanning overheerste. Een evangelisch milieu, met charismatische leiders, waar uiteindelijk ook het heil niet was. Wanneer vader en moeder De Vink besluiten te scheiden, wordt hen dat niet in dank afgenomen door de evangelischen. Wel door de kinderen, die blij zijn dat de bron van de spanning het huis uit moet.
Korte tijd na de scheiding trekt Willem in bij Jong En Vrij, een evangelisatie-organisatie waar Willem de tekeningen voor verzorgd. Tegen zijn zin in krijgt hij bij deze organisatie meer en meer verantwoordelijkheden, waar Willem zich in het begin flink tegen verzet. Hij is immers de tekenaar, niet een manusje van alles.
Bij Jong en Vrij leert Willem zichzelf kennen. De manier waarop hij naar de wereld kijkt. En hoe dat is gevormd, getekend door zijn opvoeding. Hij houdt zichzelf op afstand, opent zich niet en maakt weinig tot geen contact met zijn collega’s en studenten die bij Jong en Vrij twee jaar inwendig wonen alvorens de wereld in te gaan.
Dit wordt anders als Willem op zijn nummer wordt gezet door onder meer de baas van Jong en Vrij. Meer en meer kruipt de tekenaar uit zijn schulp en knoopt contacten aan. Hij krijgt zelfs oog voor de meisjes die over de vloer komen. Bij voorkeur meisjes in een strakke spijkerbroek.
Langzamerhand leert Willem de Bijbel in zijn volledigheid kennen (evangelischen hebben sterk de neiging om vooral passende Bijbelteksten te zoeken voor een eigen boodschap), en krijgt hij zicht op het oorlogsverleden van zijn vader. Deze twee zaken resulteren in verzoening tussen vader en zoon.
Een eerlijk en openhartig relaas.

N.a.v.: Willem de Vink – Getekend, Uitgeverij Barnabas Heerenveen, eerste druk 1999

Tags // , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.