feb
17
2017

Boek

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Om boven op de top van de berg te komen, moet je onderaan de voet wel de eerste stap zetten. Een logische zin, natuurlijk. Maar wel een waarheid als een koe. Toen ik deze oneliner voor het eerst hoorde, heeft het me aangespoord om daadwerkelijk mijn eerste boek uit te gaan geven. Om mijn verhalen in boekvorm gepubliceerd te krijgen, moest ik wel actie ondernemen en gewoon beginnen.
En zo kwam ik via via uit bij uitgeverij Boekscout.nl, een printing-on-demand-uitgeverij in Soest. Om te ervaren hoe het is om een boek uit te geven, stelde ik een bloemlezing samen. Ik maakte een selectie van verhalen, die ik in de jaren ervoor had geschreven en via blogs ook al had gepubliceerd. Gezamenlijk vormden ze de verhalenbundel Uit Zeeland Zeeuwse Laarzen. Een titel van een verhaal over een Zeeuwse vlam. En een knipoog naar Bob Dylan en Ernst Jansz – de Doe Maar-frontman vertaalde Boots Of Spanish Leather van Dylan als Uit Spanje Spaanse Laarzen.
Inmiddels zijn we ruim vijf jaar en vier boeken verder. Na ‘Zeeland’ volgden de boeken Gisteren Is Een Herinnering (over Bob Dylan), Wat Zie Je, Mensenkind? (over een stadsschrijverschap) en het voetbal-boek Kleurrijk, met collega-schrijver Danny van der Linden.
Hieraan moest ik denken, toen ik vandaag dit bericht las: Meer en meer mensen geven hun eigen boek uit. Een mooi bericht. Zoiets verdient de aandacht. Niets mooiers dan zelf je eigen boek uitgeven, inclusief een ISBN-nummer. Sowieso mooi om boeken in je kast te hebben staan. Dat er steeds meer kleine uitgeverijen ontstaan, die meer en meer een niche bedienen, is geen probleem. Integendeel.
Hoe meer verschillende uitgeverijen, hoe meer ook tijd en aandacht voor bijzondere uitgaven. Tijd en zorg voor bibliofiele “randzaken”, zoals lettertype en manier van binden. Daar word ik enthousiast van.
Ik ga tevreden het weekend in.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.