jan
19
2019

Boeken

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Religies hebben veel met een boek. Voor joden is het de Tenach, voor christenen de Bijbel en voor moslims is dat de Koran. Over het Heilige Boek verschijnen dan ook weer commentaren, uitgegeven op schrift. Zoals schrijven schrijven genereert, zo leveren boeken ook weer nieuwe boeken op. Kom bij een willekeurige geestelijke op visite en je ziet muren behangen met boekenkasten.
De gereformeerd-vrijgemaakte hoogleraar D. Deddens was zelf een boekenliefhebber. Deels vanwege zijn werk, natuurlijk ook door de tijd waarin hij leefde (digitalisering moest nog worden uitgevonden), maar ook voor zijn voorkeur voor het papieren boek. Zo heeft hij eens gezegd: Bibliofilie kan gemakkelijk overgaan in bibliomanie, en daar zijn ook alweer tal van boeken aan gewijd. Als God ons voor korte tijd in dit leven wat boeken toevertrouwt, zal nooit ons hart daaraan mogen hangen, hoe mooi en zeldzaam ze ook mogen zijn. Het is alles genade, en wij zelf zullen zijn bezittende als niet bezittende.
Het doet me denken aan Boekito uit Groningen. Boekito was de bijnaam van Hans Bauer uit de stad. In 2009 kreeg hij flink op zijn dak van woningstichting Patrimonium. Bauer had in zijn woning ruim 5.000 boeken staan. En zodoende was het huis in 2007 al als onbewoonbaar beoordeeld door Patrimonium. Ook zou de verzamelaar zichzelf en zijn buren in gevaar brengen, vanwege het brandgevaar.
Dan is er natuurlijk ook Boudewijn Büch, die letterlijk leefde tussen zijn boeken.
Maar pas op: bibliomanie mag het nooit worden.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.