mrt
10
2018

Boekenweek 2018 #2

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vandaag is de Boekenweek begonnen. Wie meer dan 12,50 euro aan boeken uitgeeft in een boekhandel, krijgt het Boekenweekgeschenk Gezien de feiten van Griet Op de Beeck. En ik moet zeggen: zolang we over boeken praten, is elke vorm van propaganda geoorloofd. Een Boekenweek van tien dagen is een goede manier. Lijstjes van ‘het beste boek’, of het meest ontroerende boek – zolang er maar over boeken wordt gepraat.
Het Boekenweekgeschenk wordt trouwens de grond in geboord. Niet omdat een Vlaamse schrijfster het presentje heeft geschreven. Wel vanwege het matige niveau. Maar zegt dat iets over wat Op de Beeck heeft ingeleverd? Of zegt het ook wat over de voorgaande uitgaven van het Boekenweekgeschenk?
Aandacht genoeg voor het boek, deze dagen. We kopen nog steeds papieren boeken. Groot gelijk, er gaat niets boven een fysiek boek. Je kunt het voelen, ruiken, je kunt makkelijk iets opzoeken of terugvinden. Enfin, het papieren boek zegt iets over je.
De komende dagen zal ik mijn bibliotheek wat meer aandacht schenken. Dat verdienen mijn boeken, voor zover we menselijke eigenschappen kunnen toedichten aan producten. Daar waar mijn boeken zijn, voel ik me thuis, zei Erasmus. En daar heeft hij gelijk in.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.