dec
10
2018

Bohemian Rhapsody

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het is eigenlijk geen verrassing meer. Het nummer Bohemian Rhapsody van Queen voert ook in editie 2018 de Top2000 aan. De Top2000 wordt in de week tussen Kerst en Oud&Nieuw voor de twintigste keer uitgevoerd. Van de twintig edities staat BoRap voor de zestiende keer op nummer 1. In 2005 stond Avond van Boudewijn de Groot op 1. In 2010, stond de eerdere nummer 2, Hotel California van Eagles op nummer 1. Ook in 2014 stond dit nummer helemaal bovenaan. In 2015 werd Imagine van John Lennon de nieuwe nummer 1.
Bohemian Rhapsody verscheen op het Queen-album A Night at the Opera uit 1975 en is geschreven door frontman Freddie Mercury. Er is wel geopperd dat Goethes Faust een belangrijke bron van inspiratie heeft gevormd voor het nummer. De titel verwijst naar de wereld van de bohemiens, meer in het bijzonder het individualisme en de daarmee samenhangende creativiteit. De term Rhapsody komt uit de klassieke muziek en is een muziekstuk dat uit contrasterende delen bestaat.
Het nummer duurt 6 minuten, waardoor het in eerste instantie werd geweigerd door de radiostations. Freddie Mercury gaf een kopie aan zijn goede vriend, radio-dj Kenny Everett, en zei (met een knipoog) dat hij het nooit in zijn show mocht afspelen. Everett deed, naar Mercury’s verwachting, precies het tegenovergestelde, en draaide uiteindelijk het nummer veertien keer in twee dagen. De clip was een van de eerste echte videoclips.
De titel is eveneens de titel van de biopic over Queen, dat vorige maand verscheen.
Is het terecht dat Bohemian Rhapsody al zestien keer tot het beste nummer ooit is verkozen? Wie bepaalt dat eigenlijk? Waarom is dit nummer beter dan bijvoorbeeld November Rain van Guns N’ Roses of Blind Willie McTell van Bob Dylan? Het heeft met smaak te maken, natuurlijk. En daar valt niet over te twisten.
Als er aan deze peiling geen wetenschap ten grondslag ligt, is de waarde van de Top2000 en de lijstaanvoering iets anders. Het geeft de stand van het land weer. Hoe hangt de vlag er bij? Wat vinden we belangrijk? En waarin verschillen we van het voorgaande jaar? En jaren?
Enfin.
De lijst is weer bekend gemaakt. Nog twee weken en dan draait non-stop de Top2000.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.