mei
09
2018

Bohemian Rhapsody

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Dat het nummer Bohemian Rhapsody van Queen een succes is, is geen verrassing. Het nummer staat al jaren op 1 in de Top2000 van Radio 2. Of het staat op nummer 2 in deze ranglijst, waarmee het kalenderjaar wordt afgesloten. Dat BoRhap in eerste instantie als te lang en te moeilijk werd gekenmerkt, is ook wel bekend.
BoRhap duurt zes minuten en bestaat uit onder meer een ballad, opera en hardrock. De titel verwijst naar de wereld van de bohemiens, meer in het bijzonder het individualisme en de daarmee samenhangende creativiteit. De ik-persoon is een jongen uit een arme familie die terechtstaat wegens het doodschieten van een man.
Bij live-versies wordt het eerste gedeelte uit de intro niet gespeeld, het a capella-stuk. Op de live-plaat Live Killers uit 1979 is dit stuk vervangen door het eerste fragment uit Mustapha, wat weer afkomstig is van Jazz uit 1979 en waarvan de promotietournee de basis is van Live Killers.
“Allah, we’ll pray for you”. Dat is wat Freddie Mercury zingt ter inleiding op deze grootse song. In het opera-gedeelte van ‘Bohemian’ komen ook religieuze elementen aan bod. De Arabische kreet Bismillah (“in naam van God”) is te horen. En Beëlzebub wordt aangeroepen, een Bijbelse spotnaam voor de afgod Beëlzebul.
Op de live-uitvoering op Live Killers is ook te horen dat het bandje met daarop het opera-gedeelte, niet hard genoeg stond. Sowieso is deze dubbelaar een eerlijk album. Fouten zoals het te zacht afspelen van de meegenomen tapes worden niet weggepoetst.
Enfin.
Bohemian Rhapsody, dus.
Een mengeling van individualisten en creativiteit.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.