apr
20
2014

Bokser ‘Hurricane’ overleden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Hij werd bezongen door Bob Dylan, Denzel Washington speelde hem op het witte doek en nu is hij er niet meer. De voormalig bokser Rubin ‘Hurricane’ Carter is op 76-jarige leeftijd in het Canadese Toronto overleden.
Carter werd niet beroemd om zijn bokscarrière. Met 27 zeges, twaalf nederlagen en één onbeslist was hij geen briljante middengewicht. Zijn enige gevecht om een wereldtitel (in 1964) ging verloren.
De zwarte Carter en zijn vriend John Artis werden in 1967 door een volledig blanke jury veroordeeld voor de moord op drie blanken in een café. De twee hadden een alibi, maar dat werd terzijde geschoven.
Na zeven jaar gevangenschap publiceerde Carter zijn autobiografie. Het boek zette Dylan aan tot het schrijven van het nummer The Hurricane. Meerdere bands hielden benefietconcerten om de juridische kosten van Carter te financieren en ook Muhammad Ali trok ten strijde om Carter vrij te krijgen.
Dat gebeurde pas in 1985, na 19 jaar onterecht vast gezeten te hebben. De zaak-Carter ging de boeken in als een van de schrijnendste voorbeelden van racisme in de Amerikaanse rechtspraak in de 20ste eeuw.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.