jan
09
2018

Bondscoach Van Basten

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Romeo Castelen is voor de rest van het seizoen in dienst bij VVV-Venlo. De 34-jarige ex-international keert terug na een buitenlands avontuur, dat hem achtereenvolgens in Australiƫ, Zuid-Korea en China bracht. Eerder kwam Castelen ook uit voor ADO Den Haag, Feyenoord, Hamburger SV en het Russische Volga Nizjni Novgorod.
Castelen is een van de 32 spelers die onder bondscoach Marco van Basten debuteerden. Zijn eerste interland was 18 augustus 2008 en was de wedstrijd Zweden – Nederland. Ook Dave van den Bergh, Jan Kromkamp en Collins John maakten hun eerste minuten voor Oranje tijdens deze wedstrijd. De inmiddels ook voormalige trainer liet veel meer voetballers spelen in het shirt van Nederland, soms ook puur alleen voor de statistieken. Zo mocht onder meer AZ-speler Barry van Galen tijdens Andorra – Nederland (17 november 2004) meespelen. Met 34 jaar en 227 dagen was Van Galen op dat moment de oudste debutant in de historie van het Nederlands elftal.
Misschien is het wel puur bij geval. Maar ik zie wel een verband tussen het bondscoachschap van Van Basten en het algehele niveau van de Nederlandse subtop. De Alkmaarse club deed in die jaren goede zaken in het Europees voetbal en werd in 2009 landskampioen. Deze opmars liep min of meer parallel aan het selectiebeleid van Van Basten, waarbij vooral spelers van de subtoppers hun opwachting maakten.
Nogmaals, of er een verband bestaat durf ik niet met harde cijfers te onderbouwen. Maar voetbal is meer dan kale wetenschap.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.