apr
09
2015

Bonhoeffer

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, Modern Times

Vandaag is het 70 jaar geleden dat Dietrich Bonhoeffer door de nazi’s werd opgehangen. Bonhoeffer was aan het begin van de vorige eeuw een belangrijk Duits theoloog, die vanuit zijn religieuze overtuiging streed tegen het nazi-bewind. Zo hielp hij onder meer joden uit Duitsland vluchten, en was hij betrokken op de moordaanslag op Hitler in 1944.
Vanwege zijn verzet, werd Bonhoeffer opgepakt en kwam hij via verschillende concentratiekampen uiteindelijk in concentratiekamp Flossenbürg terecht, waar het doodsvonnis werd uitgevoerd. Het bleek voor hem niet het einde van zijn leven, maar juist het begin.
Vorig jaar was ik een maand in Berlijn, en heb ik onder meer het Bonhoeffer Haus aan de Marienburger Allee 43 bezocht. Een bijzonder pand, waar vader Bonhoeffer als psychologisch arts werkte. Maar ook het pand waar Dietrich werd opgehaald door de SD.
Een inspirerend figuur, die Bonhoeffer. Een mooi boek over Bonhoeffer is De beker der gramschap van Mary Glazener. Een historische roman, die goed in beeld brengt hoe Bonhoeffers wereld in elkaar zat.
Bonhoeffer zeventig jaar dood. ‘Slechts’ één verhaal van de vele slachtoffers van de nazi’s.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.