jun
24
2016

Brexit

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De Britten hebben donderdagavond gekozen voor een opmerkelijke optie: het verlaten van de Europese Unie. In de voorbereidende weken lagen beide kampen – Leave en Remain the EU – redelijk dicht bij elkaar qua achterban, waarbij de Remain-stemmers een lichte voorkeur hadden. Maar de verhoudingen zijn omgedraaid: zij die de Unie willen verlaten (leave), hebben het met 4 procentpunt gewonnen van de Unie-blijvers (remain). Liggen deze percentages in het hele Verenigde Koninkrijk zo helder? Nee – net zoals ooit een Gallisch dorpje weerstand bood tegen de Romeinen, leveren ook een handvol Britten de strijd tegen een ‘Brexit’.
Eerst onder de Britten zelf. Het zijn de Londenaren die voor Remain hebben gekozen. De inwoners van de Britse hoofdstad willen blijven. Dat is misschien wel opmerkelijk. De voormalige burgemeester van de stad, Boris Johnson, was juist een fervent Leaver. Desalniettemin waren de stedelingen van Boris dus een geheel andere mening toegedaan. En dan nog de Schotten en de Noord-Ieren. Ook zij stemden voor om in de Europese Unie te blijven. Dat zou nog wel eens een kritisch punt kunnen worden in het eilanden-koninkrijk.
De Schotten voelen zich Schots, getuige ook het feit dat ze al sinds jaar en dag praten over hun eigen onafhankelijkheid van de Engelse staat. Sowieso is het Verenigd Koninkrijk een bijzondere staat, met vier nationale en redelijk autonome landen (Wales, Engeland en Schotland vormen Groot-Brittannië, dat aangevuld met Noord-Ierland het Verenigd Koninkrijk vormen).
Enfin.
Levert dit aangekondigde vertrek nog iets op? We weten het niet, dit is absoluut koffiedik kijken. Waarbij we ons niet moeten laten verrassen dat het grote Europa met een politieke list tevoorschijn kan toveren. Dat de Britten alsnog in de Unie blijven, maar dan met een status aparte. Zoiets. Of dat de Britten wel degelijk deze Unie verlaten.
We zien het wel. We zijn nog niet zo ver: dit echtscheidingsproces zou wel eens minimaal twee jaar kunnen duren. Of het een vechtscheiding wordt, zullen we te zijner tijd zien.
Of niet, natuurlijk.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.