apr
10
2019

Briefbezorging

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Als het aan staatssecretaris Mona Keijzer ligt, worden brieven straks niet meer fysiek afgeleverd. Het idee is dat de postbode die brieven – als de consument dat wil – ook kunnen inscannen en digitaal aanbieden of bij een verzamelpunt in de wijk kunnen achterlaten.
Die disclaimer dat de consument zoiets ook moet willen, is natuurlijk essentieel. Ik hoef dat bijvoorbeeld niet, integendeel. Tegenwoordig gaat al zo ontzettend veel via de digitale snelweg, dat ik daardoor een boel informatie mis. Bij elke instantie moet je inloggen om je eigen gegevens te kunnen inzien, waardoor het aantal wachtwoorden en gebruikersnamen het spreekwoordelijke bos en de bijbehorende bomen vormen.
Ik mis ook informatie omdat ik bepaalde teksten via internet moet lezen. We weten allemaal dat digitale teksten minder goed worden gelezen en begrepen dan dezelfde tekst vanaf een vel. Het is als de man die het gezicht waarmee hij is geboren in de spiegel bekijkt: hij ziet zichzelf, maar zodra hij wegloopt is hij vergeten hoe hij eruitzag (naar Jakobus 1: 23, 24).
Daar komt bij dat een fysieke brief in het zicht ligt. Als je iets niet moet vergeten, leg je die brief op de keukentafel neer. Een mail laten liggen ter beantwoording is een stuk minder ‘inzichtelijk’ dan de papieren equivalent.
Maar er is nog iets. Een brief inscannen en digitaal aanbieden. Dat moet ook door iemand gebeuren. Houd je het briefgeheim wel intact? Er hoeft maar één persoon te zijn die kwaad in de zin heeft en de correspondentie ligt op straat. De vraag is dus of je dat moet willen.
Voor mij hoeft het niet.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.