okt
23
2015

Bril-beeld

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Volgende week wordt in Utrecht een standbeeld geplaatst van schrijver Martin Bril. Het standbeeld wordt geplaatst in de wijk Kanaleneiland, aan het Amsterdam-Rijnkanaal; de wijlen columnist woonde de eerste jaren van zijn leven in deze wijk. Zeven meter doorsnee heeft het beeld, reden om het via het water vanuit Amsterdam naar Utrecht te vervoeren. Ontwerpbureau Carve en typograaf Karel Martens ontwierpen een paviljoen van staal, waarvan het dak rust op de letters Martin Bril.
Bril is de bedenker van onder meer rokjesdag, die eerste dag van het jaar waarop alle vrouwen spontaan in een rokje – en blote benen – over straat gaan. Ook schreef hij jarenlang een dagelijkse column voor de Volkskrant. Bril hield enorm van muziek (we delen de passie voor Bob Dylan) en schreef een boekje over zijn fascinatie voor de kleine keizer Napoleon.
Zijn boek over Napoleon werd bekroond met de Bob den Uyl-prijs; dit award heeft Bril nooit in ontvangst kunnen nemen, omdat hij een dag na de bekendmaking stierf aan darmkanker.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.