apr
10
2014

Brits Nationaal Archief zet Mata Hari-dossiers online

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De dossiers van de Britse geheime dienst MI5 over de beruchte Nederlandse spionne Mata Hari zijn voortaan online te bekijken.
Het Britse Nationaal Archief heeft in totaal meer dan 150 dossiers op internet geplaatst over mensen en organisaties die betrokken waren bij spionage of in de gaten werden gehouden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die begon dit jaar honderd jaar geleden.
Over Mata Hari zijn onder meer foto’s te zien van krantenpagina’s en andere publicaties over haar arrestatie, veroordeling en executie. Ook zijn brieven en een rapport over een ondervraging te bekijken.
Mata Hari (1876-1917) heette eigenlijk Margaretha Geertruida Zelle. Ze kwam uit Leeuwarden, woonde een tijd in Nederlands-Indië en werd veroordeeld voor spionage voor Duitsland en ter dood gebracht in Frankrijk.
Een andere bekende figuur van wie een dossier is te bekijken is Sidney George Reilly. Hij was een inspiratiebron voor Ian Flemming toen hij James Bond bedacht. Ook werd er onder de titel Reilly: Ace of Spies een televisieserie over hem gemaakt die in de jaren tachtig ook in Nederland werd uitgezonden. Reilly zou voor meerdere landen hebben gespioneerd en werd in 1925 in Moskou geëxecuteerd.
”Nu we de dossiers online beschikbaar hebben gemaakt als onderdeel van ons Eerste Wereldoorlog 100-programma, kunnen mensen over de hele wereld de geheime geschiedenis achter de oorlog ontdekken’, stelt Stephen Twigge van The National Archives.

Bron: nu.nl

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.