jun
01
2019

Broeder Dieleman Onderweg

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Vorige week was Tonnie Dieleman te gast in het Radio 5-programma Onderweg. Dominee en presentatrice Elsbeth Gruteke bevroeg hem onder meer over zijn gereformeerde jeugd op Zeeuws-Vlaanderen. En over muziek. Afzetten tegen zijn gereformeerde opvoeding doet Broeder Dieleman niet, iets wat wel gebeurt in bijvoorbeeld het werk van Maarten ’t Hart, Jan Wolkers en Franca Treur.
“Als je je afzet, wordt het niet van jezelf en kun je ook niet verder,” zegt Dieleman. “Het wordt dan iets van je omgeving, van je ouders, van anderen. Als je het eigen maakt, kun je er mee doen wat je wilt.”
Daar zit wel wat in, natuurlijk. En je haalt er ook weer mooie dingen uit op deze manier. Het is juist de muziek van bijvoorbeeld Dieleman, maar ook Cash en 16 Horse Power waar veel in zit. Vaak zijn dit muzikanten die met een doorleefd en eigen geluid, letterlijk en figuurlijk.
Waarmee gelijk ook het verschil is aangegeven met het gros van de (Nederlandse) gospel- en aanbiddingsmuziek.
Broeder Dieleman. Een jaar of vijf geleden zag ik hem voor het eerst optreden. Sindsdien zit hij in mijn spreekwoordelijke rugzakje, als medereiziger op de pelgrimstocht.

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.