nov
14
2016

Büch

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Maandagavond zond Het Uur Van De Wolf de documentaire ‘Boudewijn Büch – verdwaald tussen feit en fictie’ uit. Regisseur Leo de Boer met hulp van biograaf Eva Rovers een poging de complex verknoopte verhalen van en rond Büch te ontwarren. Want hoe zit het precies met die Boudewijn Iskander, uit de roman De kleine blonde dood?
Boudewijn Maria Ignatius Büch was geboren op 14 december 1948. Op 23 november 2002 werd Büch dood aangetroffen in zijn bed. Een dag eerder hield hij om 18 uur een lezing in het Haarlemse stadhuis en trad daarna nog op in Theater de Luifel in Heemstede. Hij noemde zich “Drs. drs. Boudewijn Maria Ignatius Büch M.L.S. ISDD, c.m. – psychofarmacohistoricus”. Volgens Büch sloeg de dubbele doctorandustitel op voltooide studies Duits en filosofie; M.L.S. Betekende Member of the Linnaean Society; een ‘psychofarmacohistoricus’ was volgens Büch gespecialiseerd in de geschiedenis van het drugsgebruik. Büch heeft echter nooit een academische studie voltooid.
In 2011 werd op initiatief van Piet van Winden de Boudewijn Büchprijs in het leven geroepen door de Werkgroep Boudewijn Büch en de Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iets of iemand die het antiquarische boek onder de aandacht van een groot publiek weet te brengen.
In zekere zin herken ik mij in Büch. Niet zozeer in zijn rijke fantasie of zijn romantisch-decadente levenshouding. Wel in zijn enorme liefde voor muziek – bij Büch ging het om Mick Jagger en The Rolling Stones, bij mij gaat het om Dylan. En we delen de liefde voor het fysieke boek. Antiquariaten waren belangrijk voor Büch (what’s in a name?), regelmatig zat hij bij Barend & Van Dorp aan tafel om hierover te spreken. Met handschoentjes aan, om het kwetsbare boek niet teveel te beschadigen.
Was hij een fantast? Mogelijk. Liever zie ik hem als die mediapersoonlijkheid met een haast kinderlijk enthousiasme voor literatuur en boeken.

cover-boud-rovers-medium

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.