jul
09
2019

Burgwerd

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Voor een zondagse klus moest ik in Burgwerd zijn. Van het buurtschap had ik nog nooit eerder gehoord. Maar waarom zou je, als je er niets te zoeken hebt? Laat het de driehonderd inwoners van Burgwerd niet horen.
In 2016 werd Burgwerd samen met de dorpen Oldeholtpade en Gaastmeer uitgeroepen tot mooiste dorp van Friesland. Het is me volledig ontgaan. Dat is enkel mij te verwijten. Had ik maar de administratie beter op orde moeten hebben.
Burgwerd, zo lees ik in de onvolprezen Querido’s letterkundige reisgids van Nederland van Willem van Toorn, is het geboortedorp van Tsjêbbe Hettinga. Over deze Friestalige dichter hield de Vlaamse schrijver David Van Reybrouck een hommage, toen hij in 2014 te gast was bij Zomergasten.
Tijdens de dienst waar ik moest zijn, ging dominee Liuwe Westra voor. Een mooie Friese naam. Het is puur bij geval, maar deze predikant was ook de voorganger tijdens de laatste Fryske Fesper in Leeuwarden van dit seizoen.
Enfin.
Burgwerd. Een gehucht waar je makkelijk voorbij rijdt. De plek waar ik moest zijn, kon ik op de navigatie niet invoeren. Wel het nabijgelegen Hichtum, vanwaar ik met de borden mijn tocht vervolgde. Het huisnummer waar ik moest zijn, bleek niet te bestaan. Gelukkig was een van de buren al op het vroege zondagse uur wakker en wist me te vertellen waar ik moest zijn.
Het dorp is bij deze geen Witte Plek meer, geen onbeschreven plaatsnaam.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.