jun
22
2016

Buurtschap

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

De langste dag van het jaar, gisteren, volgde op een zeer natte maandag. Wat kun je dan zo’n zonnige dag anders doen dan de fiets pakken? Mogelijk is hier een tal van antwoorden op te vinden. Voor mij was het zonder meer een aanleiding om er met de fiets op uit te gaan. Ik had een doel: op zoek naar het immer pittoreske Techum.
Feitelijk is Techum een dorp in de gemeente Leeuwarden. Maar niets is wat het lijkt. Officieel een dorp, maar de facto een wijk. Techum is zo goed als een onderdeel van de stad Leeuwarden. De website van Techum spreekt over het eerste buurtschap van Leeuwarden. Een mooi woord om de wijk te nemen.
Is er iets wat Techum tot een leuk buurtschap maakt? Misschien de verschillende bouwstijlen van de huizen. Het heeft iets over zich uit de Gouden Eeuw. Amsterdamse grachtenpandjes of Hollandse woonerven. Die VOC-mentaliteit.
En verder? Als je er niet moet wezen, kom je er ook niet. Je moet een doel hebben om in Techum te komen. Dat doel kan zo breed zijn als je zelf maakt. Je woont er. Je gaat er op bezoek of visite. Of je bent gezegend met een zonnige dag na een regenachtige dag en je wilt er gewoon even op uit.
Zoiets.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.