feb
21
2021

Canadees zoekt oud-gastgezin

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

DRACHTEN Sjier Jennissen was 2 jaar toen hij met zijn gezin werd opgevangen door een gastgezin in Smallingerland. In de jaren ‘50 emigreerde de familie naar Canada en inmiddels heet Sjier nu Charles, en spreekt zo goed als geen Nederlands meer.
Aan het eind van de oorlog werden veel gezinnen uit Limburg – dat toen frontgebied was – geëvacueerd naar veiliger gebieden. Velen gingen tijdelijk naar Noord-Nederland. Marleen Jennissen helpt Charles met de speurtocht. “Ik ben op zoek naar verwanten van twee gastgezinnen in de gemeente Smallingerland, waar mijn familie, het Limburgse gezin Jennissen-van Wegberg met hun 4 kinderen, van januari/februari tot begin mei 1945 heeft gewoond. Nu dus precies 76 jaar geleden,” vertelt ze.
“Ik vraag dit namens de jongste zoon uit dit gezin, Sjier. Hij wil de gastgezinnen via hun nabestaanden, namens zijn gezin uitgebreid bedanken voor hun gastvrijheid en indien mogelijk informatie uitwisselen.” Omdat hij amper Nederlands spreekt is het is voor hem niet mogelijk om zelf in Nederland te zoeken.

Archieven
“Het zoeken naar sporen van de evacuées en hun gastgezinnen is niet eenvoudig, omdat het per gemeente nogal verschilt wat er is vastgelegd, wat er bewaard is gebleven en waar deze informatie is ondergebracht. Veel archieven heb ik inmiddels uitgeplozen in Limburg en Friesland en gesproken met deskundigen.”
“Concrete persoonlijke informatie heeft mijn zoektocht nauwelijks opgeleverd, vandaar dat ik het via een oproep in de Drachtster Courant wil proberen. Ik realiseer me dat het lang geleden is; de ouders van het gastgezin zijn overleden, hun kinderen, neven en nichten vaak ook of hebben inmiddels zelf een hoge leeftijd, of zij hebben geen herinneringen aan die tijd.”
De ouders (en de leeftijd toen) zijn vader Joannes/roepnaam Hannes Jennissen, 33 jaar – moeder Mechtildis/roepnaam Til Jennissen-van Wegberg, 31 jaar, adres destijds in Limburg: Hoogstraat 72 Echt. Er zijn vier kinderen, drie zonen: Wil, 11 jaar – Sjaak, 5 jaar- Sjier 2 en een dochter Toos, 7 jaar.

Lagere school
Tijdens de evacuatie periode was het gezin verdeeld over twee verschillende adressen. De twee oudste kinderen Wil en Toos op een adres, de ouders met de twee jongste kinderen Sjaak en Sjier op een ander adres. De kinderen Toos en Wil hebben tijdens hun verblijf in Smallingerland de lagere school bezocht.
In Boornbergum was meester Wytse Hogeveen hoofd der school. Uit zijn nalatenschap zijn documenten over de evacuatieperiode bewaard gebleven, echter geen concrete info over dit gezin. Hoe moeilijk het ook mag zijn, Marleen Jennissen vind deze zoektocht de moeite waard. „Het was een heel bijzondere en onderbelichte periode tijdens de Tweede Wereldoorlog, die onuitwisbare indrukken heeft achtergelaten bij de gastgezinnen en hun evacuees. Mogelijk leven de laatste getuigen nu nog, die belangrijke streekgebonden en persoonlijke informatie kunnen verschaffen.” Voor meer info: marleenjennissen[at]gmail.com of bel 06 53 70 36 22.

Germ Geersing

Bron: Drachtster Courant

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.