jun
26
2015

CCC Inc.

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het was niet helemaal mijn bedoeling, maar ik liep de platenzaak uit met een cd-pack van CCC Inc., de legendarische Nederlandse folkband. Het gaat om een uitgave van de twee eerste cd’s van CCC, To our Grandchildren uit 1970 en Watching the Evening Sun van een jaar later. Twee afzonderlijke cd’s, in een kartonnen hoesje gestopt en vorig jaar door Universal Music uitgegeven.
Ik kwam CCC vijftien jaar geleden op het spoor door de eerste reünie van Doe Maar. Al vrij gauw had ik een voorkeur voor Ernst Jansz, de toetsenist en één van de twee frontmannen van de band. Ik volgde Jansz; in 2001 verscheen de cd Jan van CCC, geproduceerd door Ernst Jansz. Die cd is een hommage aan de overleden gitarist Jan Kloos, die in april 1998 overleed. Deze cd vormde mijn eerste kennismaking met CCC Inc.
CCC werd eind jaren zestig opgericht en kende decennialang een vaste bezetting: Joost Belinfante, viool, zang; Jaap van Beusekom, banjo, zang; Ernst Jansz, wasbord; Huib Schreurs, mondharmonica; Jan Kloos, gitaar en Appie Rammers, bas. In 1974 ging de band ondergronds, zoals dat heet, maar traden de mannen nog wel gezamenlijk op, al dan niet onder hun eigen bandnaam. Toen Doe Maar, het bandje van Ernst Jansz en Joost Belinfante, succesvoller werd, werden de CCC-optredens minder.
In 1998 overleed dus de gitarist – zijn plek werd ingenomen door Doe Maar-gitarist Jan Hendriks, volgens kenners een van Neerlands beste gitaristen. In 2009 zag ik de band voor het eerst live. Ik vond dat het tijd werd om dit “project” live te zien. Dat vond mijn ‘partner in music’ Stefan ook. En zo togen wij in december 2009 naar de Oosterpoort in Groningen voor ons eerste CCC-optreden.
CCC heeft meer dan de drie genoemde albums gemaakt. In 2007. bij het 40-jarig jubileum van de groep, verscheen een gelimiteerde 12cd-box met alle albums van de band, die binnen mum van tijd was uitverkocht. Bij het 50-jarig jubileum, over twee jaar dus, zou nog best wel opnieuw de box kunnen verschijnen. Nog eventjes geduld dus, voordat het zover is.
Tot die tijd kan ik het doen met wat ik reeds in bezit heb.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.