nov
26
2017

CCC-marathon

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Waarom ga je binnen tien dagen naar drie optredens van één band? Omdat het kan. Zaterdagavond was voor de derde keer bij CCC Inc., het derde concert in een tiendaagse week. Vorig weekend zag ik de mannen achtereenvolgens in De Kleine Willem in Enschede, en de Theater Bouwkunde in Deventer. Het afsluitende optreden was in de Accent-zaal van de Harmonie, Leeuwarden.
En opnieuw hoorden we Angel Band. En luisterden we naar de instrumentale nummers als Ashoken Farewell en Waiting for the Federals. Hoorden we weer You Ain’t Going Nowhere, een geliefde song van Bob Dylan. Om maar eens wat te noemen.
Waarom ga je dan toch? Het is niet voor het eerst dat ik zo’n “tiendaagse veldtocht” onderneem. In maart ben ik driemaal bij Over The Rhine geweest. Eerst met een vriend van het evangelisatieproject van Paasloo in Amen, vervolgens als mannenuitje met het Beerzer Broederschap en als laatst bij een optreden in Leeuwarden – omdat het in mijn eigen stad was.
Maar waarom? Niet alleen omdat het kan, hoewel dat natuurlijk ook een feitelijke constatering is. Ook niet omdat een optreden bezoeken meer is dan alleen het concert. Het is ook een ontmoeting met je mede-bezoekers, die je dan weer ziet en met wie je weer bijpraat.
Bij bands als CCC Inc. en Over The Rhine speelt ook iets anders mee. Dat geldt ook voor Bob Dylan, bijvoorbeeld – ware het niet dat zijn toegangsprijzen me dwingen om bij een Nederlandse mini-reeks van meerdere achtereenvolgende shows er slechts één bij te wonen. Bij deze artiesten geldt dat je je bij hun concerten onderdompelt in een traditie.
Een muziektraditie, maar ook een overlevering van vader op zoon. Via deze praktische kunstvorm, waarbij iedereen kan meedoen, worden levenslessen overgedragen. Je staat ook voor een bepaalde levensstijl, je vertegenwoordigt ook waar je vandaan komt. Een eerbetoon aan je grond en je voorgeslacht.
En dat is mooi. Mooi genoeg om in korte tijd naar drie optredens te gaan van één artiest.

Tags // , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.