nov
01
2014

CD: Bob Dylan and The Band – The Basement Tapes complete

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

BS11

Het zijn dure tijden voor de fans van Bob Dylan. Dit weekend verschijnt The Basement Tapes Complete, in verschillende edities. En volgend weekend verschijnt ‘Lost on the River’, een album met teksten van Dylan uit de Basement-periode, op muziek gezet en uitgevoerd door onder meer Elvis Costello en Marcus Mumford.
The Basement Tapes verwijst naar de periode dat Bob Dylan een teruggetrokken leven leidde. In de zomer van 1966 kreeg hij, tijdens een zoveelste tournee in korte tijd, een mysterieus motorongeluk. Hoewel hij er naar verluidt nauwelijks wat aan over hield, was het voor hem een goede aanleiding om het openbare leven vaarwel te zeggen en zich te richten op zijn gezin en het maken van muziek.
In Woodstock waren Dylans vrienden van The Band neergestreken, in een groot roze huis. Big Pink werd het huis genoemd. In de kelder van dit huis werden veel opnames gemaakt, doorgaans demo’s en kleine liedjes. Maar een enkele keer ook een afgemaakte song. Al vrij gauw lekten er nummers uit de kelder, die vervolgens circuleerden onder fans. Pas in 1975 verscheen een officiële uitgave van The Basement Tapes – die toen al onvolledig waren.
Reden genoeg dus om de volledige opnames uit te geven. Dylans platenmaatschappij Columbia Records doet dat bij deze. Niet als een regulier album, zoals de oorspronkelijke uitgave in 1975, maar als aflevering 11 van de neven-discografie The Bootleg Series. En dan gelijk ook maar in drie versies: een dubbel-cd (een ‘raw-edition’ voor de fans met een smalle beurs), een deluxe-editie met alle 138 nummers over zes cd’s verdeeld en een 3LP.
Wat hoor je dan op de complete kelder-bandjes? Veel plezier in het maken van muziek. Verschillende takes van bekende en minder bekende Dyan- en The Band-nummers als Million Dollar Bash, Quinn the Eskimo en Blowin’ In The Wind. Het hilarische Kickin’ My Dog Around en See You Later, Allen Ginsberg. Het nummer I’m Not There, dat in 2008 als titelsong werd gebruikt over de gelijknamige biopic over Dylan.
De luxe uitvoering van The Basement Tapes Complete wordt opgeluisterd met twee mooie boekwerken. In het ene boekwerk zijn de zes cd’s opgenomen, inclusief een boek met ‘liner notes’, teksten die het album in de context plaatsen. Het andere boekwerk is een verzameling van foto’s, een fotoboek. Een leuke aardigheid erbij.
Dylan-fans kunnen met dit deel uit de Bootleg Series hun hart ophalen. Eindelijk een totaalplaatje van wat er in die jaren na Dylans motorongeluk is gebeurd. En in een goede geluidskwaliteit – ook wel prettig na alle gebootlegde albums, waarbij de kwaliteit nooit gegarandeerd kon worden.

N.a.v. Bob Dylan and The Band – The Basement Tapes Complete (The Bootleg Series, vol. 11), Columbia Records, 2014

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.