nov
13
2014

CD: Henny Vrienten – En toch…

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Henny-Vrienten-En-Toch

En Toch… heet het derde solo-album van voormalig Doe Maar-voorman Henny Vrienten. Drieëntwintig jaar zit er tussen, nadat zijn vorige solo-album Mijn Hart Slaapt Nooit verscheen – voor het gemak tellen we dan Klaar van Doe Maar, Aardige Jongens van de gelegenheidsformatie Boeijen Hofstede Vrienten, de ‘hoogmis’ van het Utrechtse studentenkoor, en het duet-album Nacht niet mee.
Dit nieuwe album is iets heel anders dan we van Vrienten gewend zijn. Was het eerder pop of reggae waar Vrientens muziek mee was doorspekt, En Toch… is veel meer singer-songwriter. Het is meer de stijl van het oude bandmaatje Ernst Jansz. Het is daarom niet gek dat Daniël Lohues deze plaat heeft geproduceerd.
En Toch… gaat over het ouder worden van de liedjesschrijver. Een lied over zijn eerste liefde, de gitaar, klinkt als een liefdesliedje. Lieske gaat over zijn moeder, die de laatste maanden van haar leven in een verzorgingshuis doorbracht. Het Gaat Niet Over kent wijsheden, zoals die ook al eerder werden geventileerd in Niet Nodig (uit de eerste Doe Maar-reünie). De Namen En De Plaatsen gaat over het niet meer kunnen herinneren van de namen en de plaatsen.
Vrienten bespeelt op dit album enkel de gitaar, het bassen laat hij over aan zijn zoon Xander. Opvallend is de uiterst bescheiden rol die Lohues op het album speelt. Hoewel de multi-instrumentalist ook voor En Toch… het een en ander bespeelt en de productie verzorgt, is hij minder hoorbaar dan bijvoorbeeld de vorige producties voor Cuby + Blizzards en Rob de Nijs.
Daarmee is En Toch… een prima zelfstandige plaat geworden, wars van alle bekende en verwachte invloeden.

N.a.v.: Henny Vrienten – En Toch…, Top Notch, 2014

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.