sep
28
2019

Tussen de regels

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Muzikant Henny Vrienten brengt dit weekend zijn solo-album Tussen De Regels uit. Daarmee is zijn solo-trilogie voltooid. In 2014 verscheen En Toch…, een jaar later kwam Alles Is Anders en nu is Tussen De Regels gekomen. De drie platen uit het drieluik vertellen hun eigen verhaal: En toch alles is anders tussen de regels door.
Tussen De Regels telt 13 liedjes, die net als de twee voorgangers een muzikale autobiografie vormen. Maar zo expliciet als in Spelen Met Vuur (“En hij stelde me voor op piano Ernst Jansz”) of Lieske, moeder Vrienten, is dit jongste album niet. Opener Karnemelk Met Bitterkoekjes kent wel uitdrukkelijk de historische feiten van de zanger.
“Tussen de regels staat precies wat ik bedoel / tussen de regels lees je mijn gevoel / achter de woorden zie je staan / het is gedaan,” aldus de zanger in het titelnummer.
Het album telt weinig dwarsverbanden naar de lopende projecten van de bassist. Zijn zoon Xander, die hem tegenwoordig bijstaat als huisband bij De Wereld Draait Door, levert geen bijdrage bij Tussen De Regels. Wel dochter Meke, die verantwoordelijk is voor de vormgeving en de letters.
Voor de Vreemde Kostgangers is evenmin ruimte ingepland. Wel is voormalig Sub-kostganger drummer Martijn Bosman te horen.
Ook de leden van Doe Maar hebben geen plek gekregen op Tussen De Regels. Ernst Jansz wordt bedankt voor een subliem tekstidee; gitarist Jan Hendriks, die bij de andere solo-albums van Vrienten nog wel voor muziek zorgde, wordt bedankt omdat hij Jan Hendriks is.
Jac Bico, de gitarist tijdens de Doe Maar-re√ľnie in 2000, verzorgt op Tussen De Regels wel een handvol bijdragen, net als overigens de Zwolse gitarist Bertolf.
Tussen De Regels klinkt anders dan de voorgangers. Het is evenmin een smalle variant van de Vreemde Kostgangers, het project met Boudewijn de Groot en George Kooijmans. De ska en reggae van Doe Maar is op deze solo-plaat van Vrienten niet terug te horen. Het is meer te vergelijken met Mijn Hart Slaapt Nooit, Vrienten’s album uit 1991 en Nacht, het duetten-album dat hij in 2006 maakte.
De trilogie is voltooid. Met Doe Maar en de Vreemde Kostgangers staan weer tournees gepland.

N.a.v.: Henny Vrienten – Tussen de regels, 2019, TopNotch

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.