feb
25
2017

CD: Vrienten-Kooymans-de Groot – Vreemde KostGangers

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Een muzikaal verjaardagsfeestje voor Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk, leidde tot de start van de Vreemde Kostgangers. Op het podium, ter ere van Zuiderwijks 65e verjaardag, ontmoetten Henny Vrienten, Boudewijn de Groot en George Kooymans elkaar en besloten ze ‘iets’ met elkaar te gaan doen. Dat plan resulteerde in een succesvolle theatertournee, afgelopen winter. En die tournee werd afgelopen week bekroond met de gelijknamige cd.
Wellicht is Vrienten, bassist en zanger van Doe Maar, wel de initiator van de Vreemde Kostgangers. Een decennium geleden organiseerde hij ook al een ‘supergroep’ uit de Nederpop: Aardige Jongens. Dat trio werd naast Vrienten ook gevormd door Henk Hofstede (Nits) en Frank Boeijen. Nu dus een nieuw driemanschap.
De Vreemde Kostgangers hebben hun eigen manier van doen. Een grote PR-campagne ging niet aan de tournee vooraf, los van misschien het optreden in De Wereld Draait Door. Via de website van Kostganger De Groot is het een en ander te volgen, qua tourlijst en informatie. Wat ook afwijkt, is de bijbehorende cd. Deze werd niet voorafgaand aan de tournee in de studio opgenomen, maar pas ná de tournee opgenomen. Weliswaar in de studio, maar wel in twee live-sessies, met een select gezelschap publiek.
Mooie liedjes, dat is waar het om gaat bij deze cd van de Vreemde Kostgangers. Liedjes waarvoor met name De Groot en Vrienten de teksten schreven, zelf ook de muziek verzorgden. Kooymans leverde geen teksten aan, maar was wel verantwoordelijk voor de muziek van een tal van Kostgangers-songs. Ook Jack Bakkers (Touwtje uit de deur) en Jan Rot (Paulus Potterlaan) leverden liedteksten aan voor de in totaal veertien nieuwe songs.
Alles in het Nederlands, overigens. Voor Kooymans even wennen, als gitarist en zanger van de beste rockband van Nederland in het buitenland. Liedjes over de Roxy (een bioscoop-keten in Nederland), Insomnia (de slapeloosheid van Vrienten) en Hoop (een Huub Oosterhuis-achtig en bijna religieus lied). En natuurlijk de liefde en geen-liefde in Scheiding, Een Vreemd Gevoel en Zoete Woede.
Voor de administratie, de Kostgangers worden ondersteund door de Sub-kostgangers Tijn Smit (toetsen en koor) en Martijn Bosman (drums en koor). In het komende theaterseizoen komen de zangers en liedjesschrijver weer opnieuw in het theater. Een reprise. Groot gelijk.

N.a.v.: Henny Vrienten, George Kooymans en Boudewijn de Groot – Vreemde Kostgangers, 2017, Universal Music

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.