feb
27
2019

Cees

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Cees Nooteboom twijfelt weleens of Nederlanders nog zitten te wachten op zijn boeken. In gesprek met HP/De Tijd wordt opgemerkt dat Nootebooms boeken in allerlei talen uitkomen en dat hij op belangrijke internationale boekenbeurzen staat, maar volgens Nooteboom is een recensie in Nederlandse kranten amper te vinden. Toch relativeert Nooteboom het zelf ook. “In Nederland heb ik alle belangrijke literaire prijzen gehad.”
Zijn dit rake woorden van de bejaarde schrijver? De 85-jarige Cornelis Johannes Jacobus Maria Nooteboom publiceert aan de lopende band. In 2016 verscheen bijvoorbeeld nog 533: een dagenboek.
Cees Nooteboom. Hij heeft een tijdje verkering gehad met zangeres Liesbeth List, voor wie hij ook een aantal teksten schreef. In 1990 verscheen Berlijnse notities, waarin hij verslag doet van zijn leven in de gedeelde Duitse hoofdstad. Een indrukwekkend boek; ik las het nadat ik in 2008 met de opleiding Journalistiek een week in Berlijn verbleef. Van Nooteboom heb ik ook het Avenue, een verzameling werk dat hij schreef als literair redacteur van dit tijdschrift. Ik kocht het niet als Nooteboom-liefhebber, maar wel als boekenliefhebber. Dat Avenue ook nog voor de helft van het geld werd aangeboden, was mooi meegenomen.
In ieder geval heeft Nooteboom weer even de aandacht op zijn werk gevestigd. Misschien dat havo- en vwo-leerlingen de naam van Nooteboom ook onder ogen krijgen en zijn werk gaan lezen. Immers, examenkandidaten havo en vwo lezen gemiddeld 76,6 procent van alle boeken op hun leeslijst. Ruim 63 procent van de titels wordt ook helemaal uitgelezen. Dit meldde de Stichting Lezen op basis van onderzoek, uitgevoerd onder 1616 bovenbouwleerlingen van 46 havo- en vwo-scholen.
De leerlingen krijgen zo wat nieuwe nooten op hun boom.

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.